Jouw Gemeente Mijn Gemeente helpt met de Algemene Verordening Gegevensbescherming

25 mei 2018. Deze datum moet door iedere ambtenaar die ook maar iets te maken heeft met gegevens of privacy in zijn werk met rood zijn omcirkelt. Op die datum gaat namelijk de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in. Er gaat veel veranderen, heel veel. Op Jouw Gemeente Mijn Gemeente gaan we daarom iedere ambtenaar klaarstomen voor AVG!

Of je nou een bank, internetbureau, installatiebedrijf of een gemeente bent: iedereen gaat te maken krijgen met AVG. Deze Europese regelgeving gaat ervoor zorgen dat privacy en data meer hand in hand gaan lopen. De maatregelen richten zich vooral op de volgende onderdelen:

  • Privacy onderdeel laten zijn van de bedrijfsvoering
  • Alle medewerkers met een ‘privacybril’ naar hun werk laten kijken
  • Bij nieuwe processen wordt het verplicht om privacy mee te nemen
  • Leveranciers moeten ook een verklaringen afleggen als zij met persoonsgegevens werken

Kortom: meer bewustzijn als er met persoons- of bedrijfsgegevens wordt gewerkt. AVG is een vervolg op de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Deze komt na 28 mei 2018 dan ook te vervallen.

Ook voor gemeenten gaat er het nodige veranderen. Sommige gemeenten zijn hier al mee bezig, anderen niet. Hoewel het nog even duurt voordat AVG wordt ingevoerd is het zaak voor gemeenten om nu al actie te ondernemen.

Het artikel gaat verder onder de afbeelding.

Download het stappenplan The Road to… Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Langs bij een gemeente
Eén van de gemeenten die hier al mee bezig is, is Edam-Volendam. Remco Rekoert, Privacy en Informatiebeveiliging adviseur bij gemeente Edam-Volendam, is de trekker van het project. We volgen hem terwijl hij uitlegt wat er allemaal gaat veranderen. We vragen burgers wat zij ervan vinden.

Langs bij een specialist
Maar we gaan natuurlijk niet alleen langs bij Remco. Sergej Katus, partner bij de Privacy Management Partners, geeft gemeenten handige tips. Zo laat hij het PMP Privacy Kompas zien waarmee gemeenten kunnen beoordelen of een bepaalde informatiebron goed genoeg is beveiligd.

Lees dus snel alle blogs en kijk alle video’s over The Road to… Algemene Verordening Gegevensbescherming: