Zo stapte gemeente Hardinxveld – Giessendam over naar de cloud

Investeren in eigen servers of overstappen naar de cloud? Een vraag waar veel gemeenten mee worstelen, ook wij in Hardinxveld – Giessendam. Wij hebben gekozen voor de laatste optie en met succes.

Als gemeente stonden wij aan de vooravond van een transitie van alle ICT-activiteiten van het eigen servicecentrum naar de Drechtsteden. Dat riep bij ons direct de vraag op wat te doen met de servers. Al langer was de wens om over te stappen naar de cloud, en tegelijkertijd centraliseren en verhuizen is eenvoudiger dan die twee trajecten los van elkaar uit te voeren. Ten tweede was er een duidelijk kostenaspect: de investering om de eigen servers draaiende te houden was groter dan het verhuizen naar de cloud.

De kosten waren dus te overzien en organisatorisch viel het ook heel erg mee. Bij ons bleek er vrij weinig nodig om de stap naar de cloud te maken. Er was voor ons geen investering in hardware nodig. Het omscholen van medewerkers was ook niet nodig, omdat we de rol van systeembeheerder hebben uitbesteed. Onze beheerders waren samen met de leverancier in drie maanden klaar met de overstap. Uiteraard zijn er in zulke trajecten altijd uitdagingen; van groot belang voor een succesvolle overstap is een goede communicatie tussen leverancier en gemeente. Er moeten duidelijke afspraken zijn, zodat er geen verkeerde verwachtingen ontstaan.

Voor de medewerkers was het een gemakkelijke overgang, omdat de softwarepakketten niet veranderden. Het proces is vrij geruisloos gegaan. Vanuit mijn ervaring raad ik andere gemeenten een overstap naar de cloud dan ook ten zeerste aan!