portret Henk Laman

Gemeente Nieuwegein over de Leergang

We brachten een bezoek aan het gemeentehuis van Nieuwegein, dat midden in het centrum met zijn imposante glazen schil boven het winkelend publiek uit stijgt. Daar spraken we met Consulent Burgerzaken en Webanalist Henk Laman over de Leergang die hij met zijn collega’s volgt.

Het onderwerp leeft op verschillende plekken in de organisatie, maar ze moeten er nog veel over leren. Met deze leergang willen ze praktische tools krijgen om het datagedreven werken gestructureerder en consequenter in te zetten.

Wat doen jullie al aan datagedreven werken?
Als data-analist analyseer ik onder andere het gedrag van websitebezoekers en de digitale diensten die we gebruiken. Met die data kunnen we inspelen op het gedrag en de behoeftes van bezoekers en onze dienstverlening te verbeteren.

Hoe bevalt de leergang tot nu toe?
Het is erg leerzaam. Er zijn onderdelen die ik al wel kenden, maar ook zeker nieuwe dingen. Collega’s die aansluiten vinden het interessant om nieuwe dingen te leren. De KPI’s was een erg boeiende workshop, daar hebben we veel van geleerd. Het is een goed vertrekpunt om verder te gaan met datagedreven werken.

Wat is de meerwaarde voor jullie?
Binnen de organisatie werken we op verschillende plekken, met verschillende mensen op verschillende manieren met data. Met de leergang kunnen we dit bundelen en gezamenlijk, centraal oppakken. Dan heeft de Leergang een grote meerwaarde.

Is de leergang ook voor andere gemeenten interessant?
Dat denk ik zeker wel. Het hangt natuurlijk af hoe ver een gemeente is met datagedreven werken. Enige voorkennis van het onderwerp maakt het volgen van de Leergang makkelijker en effectiever. Met de leergang kun je je goed oriënteren op het datagedreven werken en uniformer te gaan denken en werken.

Interesse in de leergang voor jouw gemeente?